Bizim kestane balımız neden özel ;
Kendimiz arıcılık yaptığımız için üretim tekniklerini, üretim aşamalarını kendimiz yürütüyoruz en başından kavanoza girene kadar ki süreçleri kendimiz yapıyoruz. Öncelikle sağlıklı arılarla çalışıyoruz kovanlarımızda Amerikan yavru çürüklüğü, Avrupa yavru çürüklüğü, Nosema gibi arı hastalıkları yok. Arılarımızı kışın bal ile besliyoruz. Üretim esnasında kovanda kullanılan temel petekleri kendi mumlarımızdan yapıyoruz. Bu şu açıdan önemli dışarıdan alınan kirli peteklerde sıkıntı oluyor,bal mumunu parafin ile çoğaltıyorlar, içinde naftalin, antibiyotik kalıntıları olabiliyor. Bu yüzden bizde arılarımızın karın altı mum bezlerinden yapmış olduğu doğal petekleri kullanıyoruz. Arılarımız doğadan Kestane ağaçlarının müsküllerinden (çiçeklerinden) getirdiği kestane çiçek nektarı temiz peteklerin (altıgenlerin) içerisine dolduruyor, işleyerek kestane balına çeviriyor.
Çiftliğimizin bulunduğu ortamda kestane ağaçları var, kestane ağaçları mayıs ayının sonlarına doğru çiçek açmaya başlıyor.Temmuz ayının ilk yarısından sonra kestane ağaçlarındaki çiçekler biter.Arılarımız bu dönemde Kestane ağaçlarının nektarını topladığı için bal da kestane balı olur.Bizde kestane ağaçlarının çiçekleri bitince kestane ballarını hasat yaparız. Arıların ihtiyaç duyduğu suyun temiz olması çok önemli bizde arılığımızda arılarımız için temiz su yalağı yaptık arılarımız su ihtiyacını buradan karşılıyor. Kovanlarda çerçevelerin içerisine petek bağlamak için tel çekiliyor biz krom tel kullanıyoruz (paslanma yapmayan, oksitlenme yapmayan) piyasada maliyeti düşürmek için demir karışımlı teller kullanılabiliyor. Kovanlarda bakım yaparken arılarımıza sevgi veriyoruz. Kestane balı hasatını yaparken Hijyen bizim en çok dikkat ettiğimiz şey. Kıyafetlerimizi giyiniyoruz ağzımızda maske ellerimizde eldiven, kafamızda bone takarak, temiz ve hijyenik nutubetsiz ortamda bal hasatı yapıyoruz.
Çiftliğimizde yerleşik düzenimiz var. Bal hasatında temizlik ve hijyen çok önemli, insanlar tuvaleti dahi olmayan yerlerde bal hasatı yapıyorlar. Kovanlarımızdan çıkarttığımız kestane ballarımızı bal sandıklarına koyarak bal hasat alanına getiriyoruz burada 304 krom bal süzme makinamızda merkez kaç yöntemi ile peteklerin içerisinden çıkartılmasını yapıyoruz çıkan ballardan numune alıyoruz çiftliğimizde Duyusal analiz laboratuvarında ballarımızın duyusal analizlerini yapıyoruz, ballarımızı özel Laklı bal tenekelerine dolduruyoruz bal tenekelerin üzerine üretim tarihini ,balın cinsini, nerede üretildiğini barkoda yazıp tenekelerin üzerine yapıştırıyoruz, taşıma esnasında balların yanında herhangi bir şey koymuyoruz temiz, kuru, kokulardan arındırılmış, güneş ışığı almadan 25 dereceyi aşmayacak şekilde muhafaza ederek taşıyoruz dolum tesisimize getiriyoruz burada ayaklarımıza galoş, üstümüze beyaz önlük, ağzımıza maske, kafamıza bone takıyoruz kestane ballarımızı dolum tesisimizde bekleme alanınabırakıyoruz burada temiz, kuru, nutubetsiz ortamda muhafaza ediyoruz, bütün tenekelerden kestane balı numunesi alıp tahlile yolluyoruz, ballarımızı dinlenmeye bırakıyoruz, tahlil sonuçları çıkınca, dinlenen Kestane balımız dolum yapılması için özel 304 krom kestane balı tankımıza aktarıyoruz dolum tankımızın bulunduğu ortam laboratuvar şartlarında tankımızı kestane balları ile dolduruyoruz. Kestane balı konulacak kavanozlarımızı makinada yıkıyoruz, dezenfekte ediyoruz Kestane ballarımızda tankımızda dinlenmiş oluyor kestane ballarımızı sevgi ile dolum yapılıyoruz, kapağını kapatılıyoruz, etiketlenmesini yapılıyoruz emniyet bandını atılıyoruz, ürün bekleme alanına alıyoruz. Müşterilerimiz talep ettiği zaman Kestane balımızı havalı baloncuğa koyuyoruz ağzını kapatıyoruz, özel 30 dens strafor kutulara koyuyoruz, yanına bal kaşığı da koyuyoruz özenle paketleyerek müşterilerimize yolluyoruz.
Özel üretim, sevgi ile hazırladığımız Kestane balımızı yiyenlere afiyet olsun.
DİKBIYIK ARI ÜRÜNLERİ